poniedziałek, 7 kwietnia 2014

BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/biala-kielbasa-wyrob-wasny.html


Warto zrobić domową białą kiełbasę w warunkach domowych ,której zrobienie nie jest zbyt pracochłonne smakiem i jakością zdecydowanie przewyższa sklepową
SKŁADNIKI                                                                                                            Potrzebować będziecie 5 kg mieszanego mięsa wieprzowego:
*2 kg łopatki
*1 kg karkówki
*2 kg boczku

Łopatka i karkówka nie mogą być zbyt chude
Wodę 0,5-0,7 litra na długi czas wstawić do lodówki ,bo ma być lodowata ,do mięsa.
Jelita zamaczamy w wodzi ciepłej ,płuczemy z soli w ,której były konserwowane.
Wodę z solą zlać ,i ponownie czystą,ciepłą wodą zalac jelita.
Tera kroimy mięso na kawałki ,które dobrze będą sie mielić ,oddzielając mięso chudsze od boczku
Tłuste kawałki mięsa mielicie przez sito o tych mniejszych oczkach (4 mm) a chudziutkie przez to o grubszych oczkach (8 mm).

Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy                                                                          SKŁADNIKI                                                                                                    Na tą ilość mięsa jedyna przyprawa,której dodania ilości na pewno musicie się trzymać to sól-trzeba jej dać dokładnie 100 g. Pozostałe przyprawy to                                                                                                                        : *majeranek-od 4 do6 łyżek
*czosnek-1 do półtora główki
*pieprz czarny-3-4 łyżki
*pieprz ziołowy-1 łyżka
*rozmaryn-1 łyżka                                                                                               * łyżeczkę zmielonej kolendry                                                                                                                     * dwie łyżeczki gorczycy-nie koniecznie
Na koniec dodajemy lodowatą wodę 0,5-07litra

                                                                                                                                                 WYKONANIE
Wszystko dokładnie wyrabiamy od 20 do 40 minut. Sładniki muszą się idealnie ze sobą połączyć,masa musi mieć konsystencje spójną,zwartą i kleistą.
Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynke nasadke masarską.Na nasadke naciągamy flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski.
Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie.
Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy !!! Błąd popełniany przez większość ludzi-kiełbasa wtedy pęka i jest wiórowata w smaku.Nalewamy do garnka wode i stawiamy na gaz -gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopnii Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się takie malutkie bąbelki jak w gazowanej wodzie mineralnej) wkladamy do niej kiełbase,gaz pod garnkiem zmniejszamy do minimum tak aby woda nie mogła się zagotować i zostawcie pod przykryciem na20-30 minut.Tak sparzona kiełbasa będzie pyszna i gotowa do spożycia.
Domowy Wyrób